Det faglige hjørne | Enæring | Hund | Hundefoder

Forstå varedeklarationen på hundefoder

15. september 2018

Varedeklarationen på hundefoder er lidt af en jungle at finde rundt i. Hvad er godt og hvorfor? Det er ofte forvirrende når man er på jagt efter tør- eller vådfoder til sin hund. Så derfor vil jeg i dette indlæg skrive lidt om varedeklarationen på hundefoder. Så du forhåbentligt kan blive lidt klogere på hvad du giver din hund.

På hundefoder posen står der, under punktet Analytiske værdier, altid en procent for: råprotein, råfedt, træstof og råaske. Nedenfor får du en forklaring på hvad det er og hvordan du skal forholde dig til det.

Råprotein/protein:

Råprotein er betegnelsen for det protein som er i foderet. Protein kan komme både fra animalske kilder, men også fra vegetabilske kilder som f.eks. korn, majs og bønner.
Ofte er det sagt at hunden bedst nedbryder de animalske proteinkilder, det er der også en vis sandhed i. MEN, det betyder dog ikke at hunden ikke kan nedbryde og udnytte de vegetabilske proteinkilder, som er i hundemaden. Når et hundefoder bliver produceret, varmes alle ingredienserne op og det gør at de vegetabilske kilder ”åbnes” og dermed gør det nemmere for hunden af optage næringsstofferne fra disse kilder.
Et eksempel på dette er majs. De rå majs kan ikke nedbrydes i vores tarm, men popper vi dem til popkorn ”fjernes” den hårde skal af varmen og gør at vores tarmsystem kan optage næringsstofferne.

Efter min personlige mening, skal et godt hundefoder dog helst starte med en animalsk kødkilde på ingredienslisten. Den behøver dog ikke være af fersk kød, en ”mel” er ligeså god.

Råfedt/fedt:

Råfedt er betegnelsen for alt det fedt som er tilføjet foderet. Dette inkludere både de vegetabilske og animalske fedtstoffer. Når man læser ingredienslisten kan man se hvilke fedtkilder der er brugt i det pågældende foder. Man skal dog huske at, afhængig af kødkilden selvfølgelig, at kødet eller melen også kan tilføje fedtstoffer til den endelige råfedt procent.

Fedt er ofte et omdiskuteret næringsstof, men husk på at fedt er nødvendigt for mange forskellige funktioner i hundens krop, herved energi til cellerne så disse kan arbejde.

Træstof/råfibre:

Råfibre er ufordøjeligt kulhydrat, som er en utrolig vigtig del i din hunds sundhed. Fibre giver en god mæthedsfornemmelse, det kan modvirke både forstoppelse og diarre, for blot at nævne få af de gode egenskaber.
Fibrene opsuger vand og sikrer en vis fylde i tarmen. Det påvirker passagehastigheden af maden gennem mave- og tarmsystemet. Passagehastigheden påvirker mængden af de næringsstoffer som bliver optaget, så derfor skal den helst ikke være for hurtig, men heller ikke for langsom. Passagehastigheden er et udtryk for hvor lang tid der går fra hunden har spist sin mad til resterne kommer ud i den anden ende. Mængden af fibrene påvirker også den mængde som så kommer ud i den anden ende. Et fiberrigt foder giver som regel mere afføring end et foder uden meget fiber. Her tænkes der især på light produkter.

Fibre giver ingen betydning energi til kroppen, så derfor bør denne procent ikke være alt for høj.

Råaske:

Råaske, ofte kaldt aske, er ikke noget som decideret er tilsat foderet. Det er udtrykket for den del af foderet som er tilbage når foderet er blevet forbrændt, altså fordøjet af hunden. Under fordøjelsen bliver foderet nedbrudt i forskellige bestanddele som proteiner, kulhydrater, fedt, fibre og væske. Den skarpe læser har måske set at mineraler og vitaminer, som også er utrolig vigtig for hundens sundhed ikke er nævnt. Det er fordi råaske er betegnelsen for disse. Råaske skal derfor ikke ses som noget ”farligt” når det står nævnt på varedeklarationen.

 

Godt at vide:
Kulhydrat:

Det er som sådan ikke et krav at skrive hvor meget kulhydrat som et foder indeholder, men dette kan regnes ud, hvis du skulle komme ud for at dette ikke er nævnt varedeklarationen. Formlen er:

Kulhydrat = 100 – (vand, % + råprotein, % + råfedt, % + råaske, % + råfibre, %)

Husk at dette er kun de optagelige kulhydrater, da råfibre allerede er fratrukket. Dog skal det huskes at kulhydrater også er en god energikilde for hunden.

Ingredienslisten:

Ingredienslisten på hundefoderposen er listet efter hvilken ingrediens som der er mest af i produktet. Dette gælder for alle mærker! Dog skal man være opmærksom på at det er ok at dele sine ingredienser/råvarer ind i grupper, f.eks. grøntsager eller kød og animalske biprodukter. De fleste mærker gør det dog ikke, men det er en god ide at være opmærksom på dette når man er ude og shoppe nyt foder, da det kan ændre på det reelle indhold i forhold til den enkelte ingrediens/råvare.

Vand:

Det anbefales altid at have frisk vand til rådighed for hunden. Uanset om du fodre med tør- eller vådfoder.

 

Jeg håber dette indlæg har gjort dig lidt klogere på varedeklarationen. Jeg hører meget gerne fra dig, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan sende en besked via kontaktformularen her.